Всі новини » 2015 » Березень » 31 » Валерій Антонюк: «Хабарництво – це велика небезпека і самообман самої людини»
15:10
Валерій Антонюк: «Хабарництво – це велика небезпека і самообман самої людини»

Валерій Антонюк – один із провідних духовних лідерів України. Очолюючи найбільшу протестантську громаду нашої держави, (Євангельські християни Баптисти – авт.) він займає не тільки активну позицію у духовному відродженні нашої держави, але і активно закликає всіх вірян до чесного і справедливого підходу побудови молодого українського суспільства.

Вражає і нетерпиме ставлення до проявів корупції та хабарництва, як серйозної хвороби нашої держави. Зазначаючи, що саме християни мають відіграти ключову роль у подоланні цієї проблеми. Саме цій непрості темі присвячене інтерв’ю, яке дав пан Валерій представникам Руху «Ні хабарництву! Я не даю і не беру хабарів».

 

Валерію Степановичу, на Вашу думку, чому Україна проходить такий важкий період свого становлення?

На мій погляд Україна проходить особливий процес очищення. Є наслідки того, що робилося в попередні роки, особливо в атеїстичну добу. Тому, це є природній процес, коли Бог допускає певні випробування, для того щоб нація усвідомила свою відповідальність перед Господом та розвиватися за Біблійними принципами. Тому, знаходжу цей процес достатньо природним, хоча і складним для нас.

 

Не секрет, що сьогодні для України є дві головні проблеми: війна та корупція. Щодо остатньої, які б Ви назвали основні причини такої поширеності низової корупції – хабарництва в наші державі?

Причиною хабарництва вбачаю насамперед через грішну природу людини. Вона, по своїй природі, дуже часто, шукає легших шляхів, щоб добитися свого. І дуже прикро, що ця спокуса вразила багатьох, що вони сприймають хабарництво, як норму. Але це є велика небезпека і самообман самої людини, яка обманюється, думаючи, що вона так вирішує свої проблеми. Але це не так! І ми маємо для себе кожен вирішити цю проблему. Ми зобов’язані вирішити цю проблему! Я думаю, що це внутрішній наш ворог. І якщо ми переможемо цього ворога – ми будемо мати величезні благословення і Бог рясно благословить нашу країну!

Особисто я можу сказати, що для себе я прийняв рішення не давати і не брати хабарі ще дуже в молодому віці, розуміючи, що хабарництво дуже сильно роз’їдає наше суспільство, підриває нашу єдність та силу. Тому, перемігши цю проблеми – ми зможемо досягнути хорошого розвитку.

 

Якщо взяти Біблійний погляд на проблему хабарництва, чому ця поведінка є неприйнятною в Божих очах?

Ви знаєте, Біблія дуже багато говорить про гріх хабарництва. Наприклад в Книзі Повторення Закону сказано: «А хабара не візьмеш, бо хабар осліплює зрячих та викривляє слова справедливих». Бачимо, що Бог даючи досконалий Закон для людей, визначав, що хабар осліплює зрячих і викривляє слова справедливих. Якщо коротко, Бог чітко казав: «не бери хабар, не давай його!».

І інші тексти із Святого письма також говорять про це. Наприклад в книзі Ісаї, Бог визначав хабарництво у вину Ізраїлю, коли вони відходили від Господа: «Князі твої вперті і друзі вони злодіям, вони хабара люблять та женуться за дачкою…». Ось де є небезпека – у відсутності справедливості та чесності! Що є несправедливим перед Богом та викликом для Нього. Я думаю, що кожен раз, коли людина дає хабар, вона хоче, щоб Бог закрив очі на це, а так не буває – і саме це є викликом для Бога і для самої людини!

Як Ви думаєте, чи здатне українське суспільство подолати масове явище хабарництва в нашій країні?

Я оптиміст! І саме з такої точки зору хотів би розглядати це питання. Біблія дає хорошу перспективу будь-якій людині. І якщо ми знаходимося в найбільш безнадійних ситуаціях та почнемо жити за Біблійними принципами, перестанемо давати і брати хабарі – Бог благословить нас. Бог благословить кожного, хто не просто долучиться до Руху «Ні хабарництву!», а справді буде жити за принципами справедливості та непідкупності. Без таких рішень – ми ніколи не будемо мати позитивних результатів!

 

Валерію Степановичу, які б Ви дали поради для того, щоб успішно протидіяти хабарництву?

 Перш за все – це має бути особисте рішення – не давати і не брати хабарі. І це має бути рішення кожного християнина, не заважаючи на те, яку він церкву відвідує!

Друге – про цю проблему і її вирішення мають більше говорити священнослужителі у своїх паствах. Це має бути конкретне вчення в наших церквах на основі Біблії, яке приносить благословення у суспільство.

Третє – юристи і всі служителі права мають також опікуватися цим і про цю проблему говорити чесно, живучи за принципами непідкупності. Щоб кожного, кого б не зупинив ДАївець на дорозі, натякаючи на хабара – зміг відповісти: «Вибачте, я хабарі не даю і Вам бажаю того ж!». От саме тоді приходить зцілення суспільства. Можливо це банально, але ми маємо прийняти цю поведінку для того, щоб змінювалася країна!

Щоб Ви побажали тим українцям, які вже долучилися до Національного Руху «Ні хабарництву! Я не даю і не беру хабарів?»

По-перше, я вітаю всіх тих, хто започатковував цей Національний Рух, кому Бог поклав на серце саме в цей час робити цю важливу справу. Це вчасно і доречно, це дуже потрібно сьогодні, бо Ви захотіли бути голосом совісті для нашої нації! Це один із тих проектів, які потрібно поширювати. Тому, бажаю Вам подальшого розвитку, щоб до Руху долучалися тисячі і мільйони. І я вірю, що якщо мільйони долучаться – Україна стане іншою! Хай Бог Вас благословить!

Дякую Вам, пане Валерію за такі побажання, а також за Вашу гідну позицію, за те що підписали Декларацію безхабарності та долучилися до Національного Руху «Ні хабарництву!».

Розмову вів Сергій Гула

 

 

 

 

Переглядів: 604 | Добавив: serggula | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar